BİST
1390.04
ALTIN
494.42
DOLAR
8.4361
STERLİN
11.7643
EURO
10.0273
Son Dakika
Turizmde Pandemi Öncesi Rakamlar Aşıldı
Son Dakika
Yüzde 41,4 Aşı Olmak İstemiyor
Son Dakika
Yangın Bölgesine Mama Desteği
Flaş Haber
Kapat

Silifke Cehennemi Yaşıyor!

İki gündür orman yangınları ile cehenneme dönen Mersin’in Silifke ilçesinde endişeli bir bekleyiş var. Halen ilçenin yüksek kesimlerinde etkili olan yangının rüzgarın yön değiştirmesi ile tekrar yerleşim yerlerine yönelmesi endişesine karşı bölge teyakkuzda.

Furkan Ertuğrul
Furkan Ertuğrul
30 Temmuz 2021 Cuma 17:19

Mersin’in Silifke ilçesinde farklı bölgelerde devam eden orman yangınlarının sürekli yön değiştirmesi nedeniyle endişeli bekleyiş yaşanıyor.

Cehennemi yaşayan bölgede dün Akdere, Yeşilovacık, Boğsak ve batı yönündeki diğer sahil yerleşimler kavurucu şiddetli rüzgarın da etkisiyle alev alev yandı.

Yangın kontrol altına alınsa da rüzgarın zaman zaman yön değiştirmesi nedeniyle endişeli bekleyişin yaşandığı ilçede, gözler hava durumunda.

Akşam saatlerine rüzgarın tekrar başlaması halinde yangının sahile inerek yerleşim yerlerini tehdidine karşı halk teyakkuzda bekliyor.

“Silifke yandı, bitti, kül oldu”

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Silifke Temsilcisi Ayşe Doğan da, ilçede felaketin yaşandığını söyleyerek, ilk gün yeterli müdahale yapılamaması nedeniyle yangının büyüdüğünü dile getirdi.

Halen Karabucak Mahallesindeki yangının Çadırlı’ya doğru ilerlediğini, burada halka dikkatli olunması için anonslar yapıldığını belirten Doğan, şöyle dedi:

“Çadırlı’ya giden yangın, diğer tarafta Yeşilovacık’ın üzerinden de Gökbelen’e doğru ilerliyor. Hırmanlı mevkiinde alevler ile mücadele var. Yangının Gökbelen’e ulaşmasını engellemek için mücadele ediliyor. İki helikopter çalışıyor ama özellikle sahil kesiminde itfaiye aracı yok, hepsi yukarıda ama yangın alanı çok büyük olduğu için çalışmalar sonuca etkili olmuyor. Rüzgarla sönmüş gibi gözüken yerler özellikle Boğsak’ın üst kısmı tekrar alev almış durumda. Yeşilovacık’tan yukarı giden yangının çok tehlikeli olduğunu biliyoruz. Buradan Hırmanlı ve Gökbelen’e doğru esecek rüzgar tehlikeyi büyütür çünkü arazi yapısı nedeniyle mücadele zor. Burada durum çok kötü. Adeta yandı, bitti, kül oldu."

“İlk gün yangın söndürülebilirdi. Yazık oldu”

Doğan şöyle devam etti: "Yeşilovacık ve Boğsak en çok zarar gören bölgeler. Yangın, halen Hırmanlı’ya doğru gidiyor. Ama yangın söndürme uçaklarımız olsaydı durum böyle olmazdı. Adeta milli bir felaket yaşandı. Bu bir felakettir ama felaketin önlenmesi için hiçbir önlem alınmadığın gördük. İlk gün bir helikopter vardı ama poyrazın etkisi ile kalkamadı. Kalktığında da iş işten geçmişti, etkili olamadı. Yeteri kadar helikopter ve itfaiye aracı veya uçak olsaydı ilk gün yangın söndürülebilirdi. Yazık oldu. Bu sonucu engellemek mümkündü".

Rüzgar yön değiştirirse işler değişebilir

Yöre sakini Musa Türkmen de, bölgede son 4 gündür rüzgar olduğunu ve bunun da yangına müdahaleyi güçleştirdiğini söyledi.

Yangının ilk başlama noktası olan Boğsak’ta rüzgarın dağdan denize doğru esmesi ile alevlerin büyüdüğünü ve yerleşim yerlerini tehdit ettiğini ancak daha sonra yön değiştirmesi ile yangının ormanlık alana taşındığını belirtti.

Türkmen, “Yangın rüzgarın zigzaglar çizmesi ile devam ediyor. Meteorolojik verilere göre bu akşam muhtemelen esinti olmayacak. Yangın ağırlıklı olarak Işıklı, Akdere ve Yeşilovacık civarını rüzgar yönü itibariyle çok etkiledi. Halen denizden çok esinti var, bu bölgede kuzeye doğru hareket ediyor. Yanan alanların kendi kendine sönmesi gibi bir durum yaşanıyor. Bu bölgedeki vatandaşlar zaten dün gece tahliye edildi.

Ancak bölgede çok yoğun şekilde bulunan sis ve duman nedeniyle görüş mesafesi çok az. Soğutma çalışması çok güç, bunun için uçak gerekli. Karadan her hangi bir müdahaleye arazi koşulları izin vermiyor. Yangın MEDMAR Mermer ocağının arkasından yukarıya doğru gidebilir. Akşam saatlerinde yangının durumu belli olacak. Eserse başlar ama hava durumu esmeyeceği yönünde. Bu akşam kritik durum ortadan kalkabilir” dedi.

Haber: Hediye Eroğlu

Son Güncelleme: 30.07.2021 17:28
Anahtar Kelimeler:
SilifkeMersinRüzgarYangınMERÇED
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.