Göksun’da Sanatın ‘’Kara Kalem’’ Temsilcisi: Ela Torko

Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde kara kalem çalışmalarıyla dikkat çeken Ela Torko ile sanat ve yaşam üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Sercan Selçuk
Sercan Selçuk
10 Nisan 2021 Cumartesi 20:28
2555 Okunma
Göksun’da Sanatın ‘’Kara Kalem’’ Temsilcisi: Ela Torko

8 sene önce Suriye’den Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesine gelen ressam Ela Torko, yaşadığı tüm zorluklara rağmen kara kalem sevdasından vazgeçmedi. Henüz 23 yaşında olmasına rağmen kara kalem çalışmalarıyla gelecek adına büyük umutlar vaat eden Torko, yaşamındaki tüm dezavantajlara rağmen resim çizme tutkusunu kaybetmedi.

Her Gün Biraz Daha Çalışıp Kendimi Geliştiriyorum

Resim çizme sürecinin Nizip’teki kamplarda başladığını vurgulayan Torko, kısa süre sonra kamptaki diğer göçmenlerle birlikte ufak bir sergi açtıklarını söyledi. Torko, ‘’8 yıl önce Suriye'den Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesine geldim. Suriyeli göçmenlerdenim.   Türkiye'ye ailemle birlikte geldik. İlk geldiğimizde 8 ay boyunca Gaziantep Nizip kampında yaşadık. Resim çizme sürecim Nizip kampında başladı. Kampta kalan diğer göçmenlerle birlikte ufak bir sergi açtık. Yurt dışından sergimizi gezmek için gelenler oldu. Bu benim ilk sergimdi,  orada yaşadığım deneyim tarif edilemeyecek kadar güzeldi.  Yaptığım resimlerden birkaç tanesini sattım. O zamandan beri bu fikir hep aklımdaydı. Her gün biraz daha çalışıp kendimi geliştirdim.’’ dedi.

İyi Şeyler Duymak Beni Perçinliyor

 Resim ve sanat gibi kavramları kendinde çok sonralardan keşfettiğini ifade eden Eda Torko ‘’ Sanatsal bakış açısı kendimde çok sonradan keşfettiğim bir tutku oldu. Karakalem çalışmaları yapıyorum. İnstagram sayfam üzerinden eserlerimi insanlarla buluşturuyorum. Görüp beğenen ve talep eden çok oluyor. Türkiye'nin nerdeyse her yerinden sipariş alıyorum.  Çizimlerimi özenle hazırlayıp müşterilerime gönderiyorum. Şuana kadar çok güzel geri dönüşler aldım. İyi şeyler duymak beni daha da perçinliyor.’’ şeklinde konuştu.

Çok Zor Durumlarla Mücadele Ettim!

Sanatsal faaliyetlerine odaklanma sürecinin son derece sancılı olduğunu belirten Torko ‘’Biz küçük bir aileyiz. Babamı kaybettik. Çok zor durumlarla mücadele ettiğimiz için hep çalışmam gerekti. Ailemin sorumluluklarını üstlendim. 7 sene boyunca bir giyim mağazasında çalıştım. Kendi ayaklarımın üzerinde durabilmek için hem çalıştım hem çabaladım.  Liseyi bitirmeye fırsatım olmadı. Okumak içimde kaldı diyebilirim. İlerde devam etmeyi çok istiyorum.

İş hayatı bana çok şey kattı. Resim çizmeye vaktim pek olmuyordu ama güzel dostluklar kazandım.  Çoğu göçmene göre daha hızlı Türkçe öğrendim. Türkiye’nin kültürünü, gelenek ve göreneklerini duyarak değil her gün tecrübe ederek öğrendim. Fırsat buldukça kalemimi elimden düşürmedim.’’ diyerek mücadeleci tavrını kaybetmediğini gözler önüne serdi.

Artık Benim Vatanım Burası!

Göç sürecinde yaşadıklarını hala anımsadığını söyleyen Ela Torko, yaşadığı tüm durumları göz önüne aldığında Türkiye’yi vatanı olarak hissettiğini vurguladı. Torko ‘’Çocukluğumdan küçük gençliğimden büyük bir parçayı Türkiye'de geçirdim. İnsanlar bizi kucakladı. Herkes çok samimi davrandı. Göksun'da ki herkese çok teşekkür ediyorum. Bizi ötekileştirmeden sahiplendiler.  Çok güzel dostlar kazandım. Göksun halkı beni ressam olarak tanıyor. Artık benim vatanım burası kısa süre içerisinde de Türk vatandaşı olacağım. Türkiye'yi seviyorum. ‘’ dedi.

Hayallerimin Peşinden Gitmek İstiyorum

Yaşamda karşılaşılan zorlukların hayallere ulaşmak adına rasyonel adım atmaktan geçtiğini söyleyen Eda Torko şunları söyledi: ‘’Hayallerimin peşinden gitmek istiyorum. Başarılı bir ressam olmak için karakalem, yağlı boya çalışmaları yapıyorum.  Belediye Başkanı ve Kaymakam'ın portrelerini çizerek onlara hediye ettim. Benim için çok gurur vericiydi. Türkiye'de herkes beni tanısın bilsin istiyorum. Hayatım hep mücadeleyle geçti hala da öyle geçiyor. Tutkunu olduğum eserlerim herkese ulaşsın diye elimden gelenin fazlasını yapıyorum.’’

İnsan Sanat ile Yaşatabilir

Sanat kavramının içeriğinin anlaşıldığında dünyanın çok daha güzel bir yer olacağını söylen Torko, ‘’En büyük hedefim kendi sergimi açmak. Tüm dünyaya Türk kültürünü çizimlerimle yansıtmak istiyorum. Ben inanıyorum ki her doğan insanla birlikte doğan bir silahı vardır. Buradaki silah metafor tabi ki benim silahım kalemim ve fırçam. Sanat ile insan yaşatabilir, savunabilir istediği her şeyi yapabilir.  Bu çok güçlü bir silahtır.’’ diyerek sözlerini noktaladı.

UNESCO'ya 3 Geleneksel Mirasımız Aday
Göksun'da Fotoğraf Çekim Kursu Tamamlandı
Kürşat Karaman: Kahramanmaraş ciddi bir sanat potansiyeli taşıyor
Son Güncelleme: 10.04.2021 21:52
Anahtar Kelimeler:
Ela TorkoRessamGöksunSanatKara KalemKahramanhaberKahraman Haber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.