BİST
1433
ALTIN
527.081
DOLAR
8.6558
STERLİN
12.2731
EURO
10.5278

Mastaura Antik Kentinde Kazılar Başlıyor

Aydın’da geçtiğimiz yıl keşfedilen ve benzeri Roma’da bulunan Kolezyum’un gün yüzüne çıkartılması amacıyla kazı ve tanıtım çalışmalarına başlandı.

Sercan Selçuk
Sercan Selçuk
05 Haziran 2021 Cumartesi 05:35
636 Okunma

Aydın'da geçtiğimiz yıl keşfedilen ve benzeri Roma'da bulunan Kolezyum'un gün yüzüne çıkartılması amacıyla kazı ve tanıtım çalışmalarına başlandı.

Çalışma kapsamında Nazilli Belediyesi ve Adnan Menderes Üniversitesi işbirliği ile Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sedat Akkurnaz ve Öğretim Üyesi Yusuf Çorbacıoğlu tarafından hazırlanan ‘Nazilli ve çevresinin arkeolojik zenginlikleri' isimli kitabın tanıtımı yapılarak antik kent gezildi.

Aydın'ın Nazilli ilçesinde ortaya çıkan ve benzeri Mısır, Anadolu ve Yunanistan'da bile bulunmayan Roma'daki Kolezyum kentinin en yakın benzeri Mastaura Antik Kenti'ni turizme kazandırmak amacıyla yürütülen çalışmaların 12 aya yayılarak 3-4 yıl içerisinde de büyük bölümünün ziyarete açılması planlanıyor. Arkeolog dünyasında ise Anadolu'daki iki önemli keşiften bir tanesi olarak kabul edilen Mastaura Antik kentindeki kazı çalışmaları geçtiğimiz Mayıs ayı başında başlatılmıştı. Aydın'daki tüm kurum ve kuruluşları heyecanlandırarak ortak çalışmaya imza attıran, çıkan haberlerin ardından ünü tüm dünyaca duyularak şaşkınlık oluşturan Mastaura Antik Kenti'nin tanıtımı için kitap da basıldı. Roma mimarisinin dünya üzerindeki korunarak günümüze gelen en iyi örneği kabul edilen Roma'daki Kolezyumun benzerinin turizme kazandırılması amacıyla birlikte çalışma kararı alan Aydın Valiliği, Adnan Menderes Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Nazilli Kaymakamlığı, Nazilli Belediyesi ve diğer kurum ve kuruluşlar eşine az rastlanır bir çalışmaya imza atarak antik kent için birlik oldular.

Yaklaşık 200 yıl önce bölgede gezen Avrupalı seyyahların notlarından esinlenen arkeologlar, Zeytin ve incir ağaçlarının arasında Roma'da bulunan kolezyumun orta ölçeklisi durumundaki, Anadolu'da korunamamış durumdaki 7-8 örneğine göre günümüze kadar korunarak ayakta durabilmiş tek örneği keşfetti. Yaklaşık 14-15 metrelik duvarları korunan, 360 derece oturma sıraları dönen, yaklaşık 100 metre çapında orta ölçekli bir amfi tiyatrosu kalıntısını keşfeden araştırma ekibi, bölgenin yüzey araştırmalarını da tamamladı. Titiz bir şekilde Osmanlı belgelerini ve diğer kayıtları inceleyen uzmanlar bölgedeki yerleşimi ve antik kentin detaylarını öğrendi. Mastaura Antik Kenti, Nazilli ilçe merkezinin 4 km kuzeyinde yer alan antik bir yerleşim yeri. Yaklaşık 2 bin 500 yıl boyunca insanların bu alanda yaşadığı, günümüzden 500 yıl önce de Nazilli'ye taşındıkları biliniyor.

Kent, yaklaşık 200 yıldır bilinen önemli bir antik yerleşim yeri. 18. Yüzyılda Avrupalı seyyahlar Anadolu'ya gezmeye geldiklerinde Mastaura'yı da gezmişler ve Mastaura hakkında bilgi paylaşmışlar. O seyyahların notlarını inceleyen kazı ekibi notlarda karşılaştıkları ilgin bir bilgi üzerine yoğunlaşmışlar. Mastaura'da bir tane amfi tiyatro olduğu bilgisine araştırmalarını yoğunlaştıran ekip bu yeri keşfetmiş. Bu alanda yaklaşık 14-15 metre yüksekliğinde, duvarları korunan, 360 derece oturma sıraları dönen, yaklaşık 100 metre çapında orta ölçekli bir amfi tiyatrosu kalıntısı keşfedilmiş. Buraların özel şahıs mülkiyetine ait bir arazi olması nedeniyle buranın korunma altına alınması için bakanlıkla gerekli yazışmalar yapılmış. Roma döneminde inşa edildiği düşünülen amfi tiyatro ile ilgili çalışmalarda oturma sıralarının alt kemerleri, tribünler, arena, orkestra denilen asıl oyunların oynandığı, mücadelelerin yapıldığı eski çağın bir spor arenası tespit edilmiş. Anadolu'da 7-8 tane örneği bulunan ancak bu örneklerin Mastaura'daki kadar çok iyi korunmuş olmadığı biliniyor. Mastaura'daki antik kente ait amfi tiyatronun ise zeytin ağaçlarının altında kalarak, oturma sıraları, orkestrası ile beraber çok güzel korunan tek örnek olduğu belirtiliyor.

İnşaat Temelinden M.Ö.1'inci Yüzyıla Ait Su Kemeri Çıktı
İnşaat Temelinden M.Ö.1'inci Yüzyıla Ait Su Kemeri Çıktı
Sinovac Aşısının Antikor Araştırması Başladı
Orman Köyünde Bir Müze
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri'ne teşekkür etti
Anahtar Kelimeler:
AydınAydın HaberleriKahraman HaberAntik KentMastauraKazıArkeoloji
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.