Kuşadası'nda 2 Bin Yıllık Tarihi Kanal Ortaya Çıktı

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, inşaat kazısı sırasında yapılan sondajda 2 bin yıllık tarihi su kanalı bulundu. Roma dönemine ait 43 kilometre uzunluğundaki kanalın Efes Antik Kenti'ne su sağlamak için inşa edildiği belirlendi.

Sercan Selçuk
Sercan Selçuk
27 Mayıs 2021 Perşembe 01:20
739 Okunma

Aydın'ın Kuşadası ilçesi'nde bir inşaat firmasının temel kazısı öncesinde müze müdürlüğü tarafından yapılan sondaj çalışmasında M.Ö. 1'inci yüzyıla ait su kemeri bulundu. Antik döneme ait kalıntıların bulunduğu bölgede çalışmalar yoğunlaştırıldı.

Efes Antik Kenti'ne su sağlayan kanal gün yüzüne çıkarılıyor. Binde 3 eğimle inşa edilen su kanalı, mühendislik harikası olarak değerlendiriliyor.

Fotoğraf: AA

“Su kemeri hattının kayıp halkasını bulmuş olduk”

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, bulunan tarihi kanal hakkında bilgi verdi:

"Kuşadası'ndan Antik Efes kentine su taşıyan bir yapı o dönemin teknolojisi ile inşa edilmiş. Bizim de son derece ilgimizi uyandıran bir yapı oldu. Çünkü bugünün teknolojisi ile bile böyle bir yapı inşa etmek açıkçası çok kolay değil. Yapının bir kısmı şehrin içinde çeşitli noktalarda görebileceğiniz şekilde dışarıda toprak üstünde fakat bir kısmı da toprak altında. Bu şantiyede 250'ye yakın boyutları 2 metreye ulaşan sondaj çalışmaları gerçekleştirdik ve tıpkı tahmin ettiğimiz gibi su kemeri hattının kayıp halkasını bulmuş olduk."

Koruma altına alınacak

Roma döneminde yapılan kanalın 43 kilometre uzunluğunda olduğu açıklandı. Tarihi kanal, çalışmaların tamamlanmasının ardından koruma altına alınacak.

Su kanalının olmadığı arazinin diğer kısımlarına inşaat izni verilecek.

Anahtar Kelimeler:
AydınKuşadasıKahraman HaberAydın HaberleriInşaat KazısıEfes Antik KentiRoma
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.