BİST
1530
ALTIN
420.777
DOLAR
7.7315
STERLİN
10.7361
EURO
9.1608
Son Dakika
Usta Oyuncu Hayatını Kaybetti
Başkan Özdemir'den KahramanHaber'e Ziyaret
Göksun'da AKP'den Kadın Sağlık Çalışanlarına...
Bakan Koca Açıkladı: Atamalar Başlıyor
Son Dakika
Kahramanmaraş Millet Konakları'yla Fark Yaratıyor

MSB: Suriye'de 320 Terörist Etkisiz Hale Getirildi

Terörle mücadele başta olmak üzere Milli Savunma Bakanlığının faaliyetleri ve gündemdeki önemli konulara ilişkin basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Sercan Selçuk
Sercan Selçuk
08 Mart 2021 Pazartesi 16:59
85 Okunma
MSB: Suriye'de 320 Terörist Etkisiz Hale Getirildi

Kovid-19 tedbirleri alınarak gerçekleşen toplantıda 2021 yılında gerçekleştirilen operasyonlar başta olmak üzere birçok konuya temas edildi. Toplantıda basın mensuplarıyla paylaşılan bilgiler şu şekilde.

''Bitlis’in Tatvan ilçesinde 4 Mart 2021 tarihinde yaşadığımız elim helikopter kazası sonucu hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralı personelimize acil şifalar diliyoruz. Başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere Millî Savunma Bakanlığının tüm birlik ve kurumları; vatanımızın, mavi vatanımızın, semalarımızın ve 84 milyon vatandaşımızın güvenliğini sağlamaya, bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkıda bulunmak için yurt içinde ve dışında üstlendiği görevleri başarı ile yerine getirmeye ve asil milletimizin emrinde olmaya devam etmektedir.

SURİYE HAREKAT ALANLARINDA 320 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Suriye Harekât Alanlarında ise; tesis edilen barış ve güvenlik ortamını bozmak maksadıyla saldırı ve sızma girişiminde bulunan PKK/PYD-YPG ve DEAŞ’lı teröristlerin varlığı sonlandırılana kadar mücadelemiz devam edecektir. Bu kapsamda, Suriye Harekât Alanlarında DEAŞ terör örgütü mensupları dâhil olmak üzere 2021 yılında 320 terörist, kahraman komandolarımız tarafından etkisiz hâle getirilmiştir.

Suriye’de hayatın normalleşmesi maksadıyla, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak, insani yardım, altyapı ve günlük hayatı destekleme çalışmaları kapsamında; 14 hastane, 13 mobil sağlık birimi yapımı sağlanarak 2,5 milyondan fazla Suriyeliye sağlık hizmeti verilmiş; 1.253 okulun onarım ve inşası ile yaklaşık 300.000 öğrencinin eğitim ve öğretime devam etmesi sağlanmıştır. Ayrıca, 486 cami ve 7 kilisenin onarım faaliyetleri tamamlanmıştır.

Türkiye, garantör ülke olarak İdlib’de, mutabakatlar kapsamında ateşkesin muhafazasını sağlamak maksadıyla üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirmektedir. Birliklerimizin güvenliği için gerekli her türlü tedbir alınmaktadır.

Bölgede sağlanan huzur ve güven ortamı ile yeni bir göç dalgası ve insani dram önlenmiştir. Şu ana kadar 450 binden fazlası İdlibli olmak üzere, 1 milyondan fazla Suriyeli evlerine ve topraklarına gönüllü, güvenli ve saygın şekilde dönmüştür. Geri dönüşlerin önümüzdeki günlerde devam etmesi için her türlü gayretin gösterilmesine hassasiyetle devam edilmektedir.

 

DAĞLIK KARABAĞ’DAKİ ORTAK MERKEZ’DE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR


Azerbaycan’daki gelişmelerle ilgili olarak; Azerbaycan'ın Ermenistan işgalinden kurtardığı Dağlık Karabağ'da ateşkesi gözetmek ve denetlemek maksadıyla kurulan ve 30 Ocak 2021 tarihinde faaliyetlerine başlayan Türkiye-Rusya Federasyonu Ortak Merkezi’nde ateşkesin kalıcı olmasına, barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.

Diğer taraftan, Ermenistan işgalinden kurtarılan bölgelerde kardeş Azerbaycan ordusuna destek sağlamak maksadıyla, 2 Özel Mayın Arama Temizleme (ÖMAT) birliğimiz tarafından Ağdam ve Cebrail bölgelerinde mayın/EYP arama ve imha faaliyetleri icra edilmekte; El Yapımı Patlayıcı Tespit ve İmha  (METİ) ve Patlayıcı Madde Keşif ve İmha (PMKİ) timlerimizle eğitimler verilmeye devam edilmektedir.

Bakanlığımız bağlısı Askerî Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş. ile Azerbaycan arasında imzalanan Mekanik Mayın Temizleme Teçhizatı’nın (MEMATT) Üretimi ve Teslimi Projesi kapsamında, yerli ve millî imkânlarla üretilen ve işgalden kurtarılmış topraklarda yerleşim yerlerini ve ekilebilir arazileri mayınlardan ve patlamamış mühimmattan temizleme çalışmalarında kullanılacak 20 araçtan ilk parti Azerbaycan’a gönderilmiştir.

Dost ve kardeş Azerbaycan ile ikili askerî ilişkiler kapsamında 2020 yılı içerisinde iki ortak tatbikat, 2021 yılında da Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri birliklerinin katılımıyla Kış-2021 Tatbikatı başarıyla icra edilmiştir.

Eğitim, yardım ve danışmanlık faaliyetleri ile “İki devlet, tek millet” anlayışıyla bugüne kadar kederde, kıvançta bir ve beraber olduğumuz Azerbaycanlı kardeşlerimizin haklı davalarında bundan sonra da yanlarında olmaya devam edeceğiz.
 
LİBYALI 1040 ASKER VE POLİSE EĞİTİM VERİYORUZ

Libya’daki faaliyetlerimizle ilgili olarak; Libya’da, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Milli Mutabakat Hükümeti ile imzaladığımız ikili anlaşmalar ve uluslararası hukuka uygun olarak söz konusu meşru hükümetin davetine istinaden, askerî eğitim, mayın/EYP temizliği, sağlık, insani yardım ve danışmanlık desteğine devam edilmektedir.

Bu kapsamda, Libya nizami ordusunun teşkili ve birliklerinin uluslararası standartlara ulaştırılması maksadıyla Libya’da 5 eğitim merkezinde toplam 1.040 Libyalı asker/polis personele eğitim verilmektedir.

Libya halkının huzur ve güvenliğine katkı sağlanması amacıyla şu ana kadar 136 mayın/EYP ve 3.973 mühimmat tespit edilerek etkisiz hâle getirilmiştir.
Libya’da sağladığımız destek ile ateşkes ve siyasi diyalog sürecinin önü açılarak Milli Mutabakat Hükümetinin siyasi varlığının daha güçlü ve saygın bir konuma gelmesine katkı sağlanmıştır.

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu öncülüğünde Libya Siyasi Diyalog Forumu kapsamında yürütülen süreci yakından takip ediyoruz.

Her zaman ifade ettiğimiz gibi, amacımız Libya’nın toprak bütünlüğü, sürdürülebilir ateşkes, kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasıdır. Bölgedeki huzur ve istikrarın muhafazası, hukuk dışı uygulamaların tekrar yaşanmaması ve sorunların çözümü için diyaloğa açık gayretlerimiz “Libya, Libyalılarındır.” yaklaşımımızla devam etmektedir.''

Anahtar Kelimeler:
Milli Savunma BakanlığıSuriyeAçıklama
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.