Çocuğunuzun Ateşi Yükseliyorsa Dikkat

Uzmanlar açıkladı "Çocuklarda sık görülen yüksek ateş 38,6 derecenin üstüne çıktığında, ateşin dezavantajları başlıyor."

Fatma Nur Selçuk
Fatma Nur Selçuk
19 Mart 2021 Cuma 15:34
3 Okunma

Uzmanlar, ateş 38,6 derecenin üstüne çıktığında mutlaka düşürülmesi gerektiğini açıkladı. Sıkça başvurulan banyonun, ilaç verildikten sonra yaptırılması gerektiği konusunda uyarıyor.Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Bağışıklama Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, çocuklarda çok sık görülen yüksek ateşin aileleri endişelendirdiğini, hatta telaşa soktuğunu söyledi.

Prof. Dr. Kurugöl, yapılan çalışmalara göre, ''ailelerin yüzde 18-21’inin beyin hasarı gibi kalıcı sakatlık bırakacağından, yüzde 11-18’inin de yüksek ateşin ölüme yol açacağından korktuğuna'' işaret etti.Ateşi düşürmeye ne zaman başlanmalı?Çocuklarda 38 derecenin üstü vücut ısısının ''ateş'' olarak kabul edilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Kurugöl, genellikle vücut ısısı 38,6 derecenin üstüne çıktığında, ateşin dezavantajlarının başladığını belirtti.

Prof. Dr. Kurugöl, ''Ancak, ateş bunun altında olmasına rağmen çocukta huzursuzluk, halsizlik, ağrı gibi şikayetler varsa, çocuk zayıf veya kansızsa, nörolojik hastalığı, kalp, akciğer hastalığı varsa veya yanık, kafa travması gibi durumlar söz konusu ise veya ateşli havale geçirme öyküsü varsa 38,6 dereceyi beklemeden ateş düşürülmelidir'' dedi.

''Önce ilaç, sonra banyo''

Birçok ailenin ateş düşürücü ilaçtan önce banyoyu tercih ettiğini ancak bunun ''doğru bir yöntem'' olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Kurugöl, devamla şunları anlattı:''İsterse ılık suyla yapılsın, doğru bir yöntem değil. Çünkü ateşi yükselen çocukta, ısı tasarrufunu sağlamak amacıyla el ve ayak damarlarında büzülme, kasılma olur. Ondan dolayı ateşi yükselen kişinin vücudu sımsıcak, el ve ayakları buz gibidir. Ellerin ayakların buz gibi olmasının nedeni damarlardaki bu kasılmadır. Eğer biz erken dönemde çocuğa soğuk uygulaması yaparsak, bu durumu daha da artırır, çocuğa zararlı olabiliriz. Önce çocuğun üstündeki giysiler çıkarılmalı, sonra ateş düşürücü ilaç verilmeli. Eğer ilaca rağmen ateş düşmezse, soğuk uygulama yapılmalı.

Banyo, ilaç verildikten sonra ateş düşmezse en az 30 dakika sonra ılık suyla yapılmalı.''Yapılan yanlışlarBanyonun mutlaka ılık suyla yaptırılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Kurugöl, ''Buzlu suyla banyo yapma, suyun içine buz atma, banyo suyunun içine alkol koyma veya alkol, kolonya ya da sirkeyle silmenin'' son derece yanlış davranışlar olduğuna dikkati çekti.Prof. Dr. Zafer Kurugöl, ''Çünkü, böyle bir şey yapıldığında damarlardaki büzülmeyi daha da artırıyorsunuz. Vücut daha çok ısı üretiyor. Dışarıdaki ısı düşüyor ancak içerideki gerçek ısı çok artıyor. Ailelerin sıkça söylediği (bu çocuğun içinde ateş var) cümlesinin gerçek nedeni budur'' dedi.

4,5 Milyon Doz Biontech Aşısı Geliyor
Dünya Sağlık Örgütü Açıkladı: Aşı Sebebiyle Kimse Ölmedi!
Dünya Sağlık Örgütü Açıkladı: Aşı Sebebiyle Kimse Ölmedi!
Covid-19 Vaka Sayısı Yükseldi
Göksun'da AK Parti'den Kadın Sağlık Çalışanlarına Ziyaret
Bakan Koca Açıkladı: Atamalar Başlıyor
Son Güncelleme: 19.03.2021 16:01
Anahtar Kelimeler:
çocukYaşamSağlıkYüksekAteşKahramanHaber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.