BİST
1429.85
ALTIN
531.15
DOLAR
9.3086
STERLİN
12.8690
EURO
10.8510

Üç Mantar Türü Tespit Edildi

Türkiye’nin ilk milli parkı Yozgat Çamlığında, Yozgat Bozok Üniversitesi tarafından liken florasının belirlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında 3 Likenikol mantar türü tespit edildi.

Furkan Ertuğrul
Furkan Ertuğrul
06 Ağustos 2021 Cuma 09:34

Yozgat Bozok Üniversitesi Boğazlıyan Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Kocakaya tarafından yürütülen çalışma sonucunda, Türkiye için yeni kayıt durumunda olan 3 Likenikol mantar türü keşfedildi. Tespit edilen türler Uluslararası SCI indekslerince taranan Mycotaxon dergisinde yayımlandı.

Üniversiteden yapılan açıklamada, Yozgat Çamlık Milli Parkında saha incelemesine çıkan  Dr. Mustafa Kocakaya, toplanan örneklerle yaptığı çalışmalar sonrası 3 Likenikol mantar örneğinin Türkiye’de daha önce tespit edilemeyen mantar türü olduğu kaydedildi. Dr. Kocakaya, Çamlık Milli Parkı’nın liken florasının belirlenmesi amacıyla çalışma yürüttüklerini belirterek, Likenikol mantarların halk arasında yosun olarak bilinen likenler üzerinde yaşamaya adapte olmuş mantarlar olduğunu söyledi. Kocakaya, “Likenikol mantarlar korunmuş ve havası çok temiz olan yerlerde bulunuyor.

Yozgat Çamlık Milli Parkında yaptığım arazi çalışmaları sonucunda 3 Likenikol mantar örneğini teşhis ettim. Yaptığım çalışma sonrası bu mantarların daha önce Türkiye’de tespit edilemeyen 3 mantar türü olduğu ortaya çıktı. Yaptığımız literatür çalışmaları ile de Didymocyrtis epiphyscia, Lichenochora weillii ve Lichenoconium xanthoriae türlerinin doğruluğunu kesinleştirdik. Uluslararası Mycotaxon dergisinde uzman hakemler tarafından makalemiz kabul edilerek yayınlandı. Bu tür bilimsel çalışmalarımız bundan sonrada devam edecek” dedi.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ ise Türkiye’de tespit edilemeyen 3 mantar türünün üniversitede görev yapan bir öğretim üyesi tarafından tespit edilerek, Uluslararası Mycotaxon dergisinde yayımlanmasından mutluluk duyduğunu söyledi. Karadağ, “Araştırma geliştirme ve bilimsel çalışmalarla adından her alanda söz ettiren üniversitemiz bundan sonra da yapacağı yeni çalışmalarla adından sıkça söz ettirecektir'’ diye konuştu.

Muhabir: Seyfi Çelikkaya

Anahtar Kelimeler:
MantarYozgatMilliParkLikenikol
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.