BİST
1409.56
ALTIN
526.44
DOLAR
9.2620
STERLİN
12.7720
EURO
10.7921

Yozgat’ta Tarımsal Üretim Çeşitleniyor

Yozgat il genelinde sulanabilir tarım alanının artırılmasına yönelik çalışmalar devam ederken, sulamaya açılan bölgelerde tarımsal üretimde çeşitlilik arttı, verimli topraklarda ‘ne ekilirse ekilsin ürün alınabilir’ hale geldi.

Furkan Ertuğrul
Furkan Ertuğrul
27 Ağustos 2021 Cuma 11:11

En fazla tahıl ekiminin yapılıp, buğday, arpa ve çavdar ürünlerinin yetiştirildiği Yozgat’ta sulanabilir tarım alanı miktarı arttıkça, tarımsal üründe çeşitlilikte dikkati çekmeye başladı.

Türkiye’nin beş tahıl ambarından birisi olan Yozgat’ta başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, çavdar, fasulye, mercimek, şekerpancarı, patates, soğan, ayçiçeği olarak sıralındı. Sebze ve meyve üretiminin il ihtiyacını karşılar durumda olduğu, elma, armut, ayva, üzüm, kayısı ve zerdali en çok yetişen meyveler olduğunun altı çizildi. Yüzde 98,8 oranında tarıma elverişli topraklara sahip Yozgat’ta sulanabilir tarım alanının miktarı artırıldıkça üründe çeşitliliğinde arttığı kaydedildi.

Sulanabilir alanların sınırlı olması nedeniyle il tarımında sebze üretiminin yeterince yapılmadığı, iklimin sert, depolama olanaklarının az olmasından dolayı, meyve üretiminin büyük boyutlarda olmadığı, elma, armut, kayısı, vişne, üzüm, ayva, badem ve ceviz yetiştirilen başlıca meyveler olduğuna vurgu yapıldı. Ancak, sulanabilir tarım alanlarının en fazla arttığı bölgelerden Yozgat merkeze bağlı köyler ile Yerköy ilçesinde üründe çeşitliliğin artmaya devam ettiği bildirildi.

Yozgat Genç Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Ayhan Çelik, yaptığı açıklamada, Yozgat İl sınırlarının bir kısmında Karadeniz, bir kısmı Doğu Anadolu, bir kısmın da ise Çukurova bölgesinde görülen iklimlerin yaşamakta olduğuna dikkati çekerek, bunun da tarımda alternatif ürünlerin çeşitlendirilmesini kolaylaştırdığı söyledi.

Çelik, daha çok mikroklima özelliği bulunan bölgelerde yetişebilen bamya çeşitlerinin Yerköy ve Şefaatli ilçelerinde yetiştirilmeye başlandığını, Yozgat Merkez, Yerköy ve Şefaatli üçgeninde sulanmaya başlanılan tarım alanlarında bamya ile birlikte, her çeşit biber, domates, patlıcan, salatalık, marul, maydanoz, tere, turp, lahana, kara lahana, karpuz, kavun, çilek, her çeşit meyve, altın çilek, fındık, yer fıstığı, kabak gibi ürünlerin üretimlerinin de yapıldığı, Türkiye’de üretimi yapılan her türlü meyve ve sebzenin önemli bölümünün Yozgat’ta da üretilebileceğini bildirdi.

Organik Üretim Artıyor

Ayhan Çelik, sulanabilir tarım alanlarının genişlemesinin, tarımsal üretimde çeşitlilik ile birlikte organik tarım ürünlerinin de artmasına vesile olduğunu, özellikle Yozgat’ın Yerköy bölgesinde organik domates, biber, bamya, patlıcan üretiminde önemli artış sağlandığını bildirdi.

Başkan Çelik, Yozgat’ta sera tesisleri dışında tarım alanlarında üretilen yıllık yaklaşık 12 bin ton domatesin bin tonuna yakının Yerköy ilçesinde üretildiğini aktardı. Yozgat’ın Sorgun, Sarıkaya ve Boğazlıyan ilçelerindeki jeotermal ısıtmalı seralardaki domates üretiminin de her geçen gün arttığına vurgu yapan Çelik, zengin jeotermal kaynaklardan yararlanılarak Sorgun, Sarıkaya ve Boğazlıyan ilçelerinde kurulu sera tesislerindeki organik domates üretiminin yapıldığını, il genelinde çilek üretiminin de her geçen gün arttığının altını çizdi.

Çelik, Yerköy ilçesinde yapımı devam eden İnandık Barajı’nın devreye girmesiyle birlikte Yerköy bölgesinde daha fazla tarım alanının sulamaya açılacağını, bunun da üründe çeşitliliği zirveye taşıyacağını kaydetti.

Muhabir: Seyfi Çelikkaya

Son Güncelleme: 27.08.2021 11:14
Anahtar Kelimeler:
YozgatTarımTarımsalüretimSulanabilir
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.