BİST
1409.56
ALTIN
526.44
DOLAR
9.2620
STERLİN
12.7720
EURO
10.7921

DASK’ta Sigortalılık Oranı Yüzde 58’e Ulaştı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Türkiye’de sigortalılık oranının yüzde 58’e, kuruluşundan bu yana sigortalılara yapılan toplam hasar ödemesinin de 1 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı.

Furkan Ertuğrul
Furkan Ertuğrul
17 Ağustos 2021 Salı 08:57

DASK’ın kuruluşundan bu yana sigortalılara yaptığı toplam hasar ödemesi 1 milyar TL’ye ulaşmış durumda. DASK, İzmir’de yaptığı ödemeler ile kurum tarihinde tek bir depremde yapılan en büyük hasar ödemesi tutarına ulaştı. 30 Ekim 2020’de yaşanan 6,6 büyüklüğündeki İzmir depreminin ardından, 30 bin hasar dosyasına 380 milyon TL ödeme gerçekleştirildi.

DASK’tan yapılan açıklamada, 17 Ağustos depreminin 22. yıl dönümünde kurumun yüzde 100 sigortalılık hedefi kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verildi.

Bu hedef doğrultusunda  yılın başında "DASK Yaptıran Kazanıyor" kampanyası başlatıldığı ve pandemi koşulları nedeniyle sigortalılardan prim farkı alınmazken, teminatları enflasyon oranında artırıldığı belirtilen açıklamada, yenilemelerin takibini teşvik etmek ve yeni üretimleri desteklemek amacıyla üretim tarafında, şirketlere ve acentelere yönelik kampanyalar ve çalışmalar yapıldığı belirtildi.

Marmara Bölgesi ilk sırada

DASK açıklamasında şu bilgilere yer verildi: “Türkiye genelinde sigortalılık oranı %58'e ulaştı. Bölgesel bazda bakıldığında Marmara Bölgesi yüzde 70’lik sigortalılık oranıyla ilk sırada yer alırken, sigortalılık oranları Ege Bölgesi’nde yüzde 59, İç Anadolu’da yüzde 54, Doğu Anadolu’da yüzde 51, Akdeniz’de yüzde 50, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 50 ve Karadeniz’de yüzde 46 düzeyinde seyrediyor.

Yaşayan tüm poliçeler için yıllık prim ortalaması yaklaşık 163 TL ve depremde hasar gören Zorunlu Deprem Sigortalı evler için ödenecek en yüksek teminat bedeli ise 268 bin TL olarak hesaplanıyor.”

“Hasar ödeme kapasitesi 40 milyar TL”

22 yılda gelinen noktayı çok değerli bulduğunu fakat kapsama giren tüm konutların Zorunlu Deprem Sigortası ile depreme karşı finansal güvence altına alma hedefiyle çalıştıklarını belirten DASK Koordinatörü Erdal Turgut, DASK'ın hasar ödeme gücünü vurgulayarak "Bugün ülkemizdeki sigortalılık oranı yüzde 58'e ulaştı. DASK olarak tüm planlarımızı olası büyük İstanbul depremini göz önünde bulundurarak yapıyoruz ve hasar ödeme kapasitemiz Türk Reasürans’ın yönetiminde Kasım ayı itibarıyla 40 milyar TL’ye yükselmiştir. Bu kapasite, devlet kaynaklarından tamamen bağımsız olarak oluşturulmuştur ve yalnızca Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi sahiplerinin evlerinde oluşacak deprem kaynaklı hasarların tazmini için kullanılacaktır” dedi.

Hasar ödemesi 1 milyar TL'ye ulaştı

DASK’ın kuruluşundan bu yana sigortalılara yaptığı toplam hasar ödemesi 1 milyar TL’ye ulaşmış durumda. DASK, İzmir’de yaptığı ödemeler ile kurum tarihinde tek bir depremde yapılan en büyük hasar ödemesi tutarına ulaştı. 30 Ekim 2020’de yaşanan 6,6 büyüklüğündeki İzmir depreminin ardından, 30 bin hasar dosyasına 380 milyon TL ödeme gerçekleştirildi. 24 Ocak 2020 tarihli 6,8 ve 27 Aralık 2020 tarihli 5,3 Elâzığ depremlerinde de 40 bin hasar dosyasına, 340 milyon TL ödeme gerçekleştirildi. Bugün Türkiye’deki sigortalılık oranı %58’e ulaştı. Dünyada örnek uygulamalar ile kıyaslandığında Türkiye'deki oranının oldukça yüksek olduğu görülmekle birlikte DASK  %100 sigortalılık hedefi ile çalışmalarını sürdürüyor.

Muhabir: Sergül Keskin

Anahtar Kelimeler:
DASKAfetSigortaOranHasarödeme
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.