Marmara Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğba Tunalı Akbay, Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Şener ve Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Okuyan'ın keçi sütünün koronavirüse karşı etkisi üzerine yürüttükleri çalışma Avrupa Farmakoloji Dergisinde (European Journal of Pharmacology) yayımlandı.
Prof. Dr. Tuğba Tunalı Akbay:
"Keçi sütü kaynaklı bir protein olan beta-laktoglubini belli enzimlerle muamele ettikten sonra ortaya çıkan 'biyoaktif peptit' dediğimiz parçaların koronavirüs üzerinde etkili olduğunu tespit ettik. Bilgisayar aracılı programlarla peptitlerin virüs üzerindeki bağlama noktalarının hepsiyle etkileşime girdiğini gözlemledik. Bu protein, reseptörleri kapatarak virüsün girişini önlemektedir. Koruyucu bir proteinin mevcudiyeti durumunda ilaç haline dönüştürülerek değerlendirilmesi gerekir. Proje, nazal sprey, maskelerin üzerine sıkılabilecek bir sprey ya da maskelerin arasına koyulabilecek bir materyal şeklinde kullanıma sunulabilir" açıklamasını yaptı.