BİST
1429.85
ALTIN
531.16
DOLAR
9.3147
STERLİN
12.8690
EURO
10.8509

Koronavirüse Karşı Etkili Protein Bulundu

Marmara Üniversitesi araştırmacıları keçi sütü içerisinde koronavirüse (Kovid-19) karşı etkili protein buldu.

Furkan Ertuğrul
Furkan Ertuğrul
05 Ağustos 2021 Perşembe 15:51

Marmara Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğba Tunalı Akbay, Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Şener ve Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Betül Okuyan'ın keçi sütünün koronavirüse karşı etkisi üzerine yürüttükleri çalışma Avrupa Farmakoloji Dergisinde (European Journal of Pharmacology) yayımlandı.

Prof. Dr. Tuğba Tunalı Akbay:

"Keçi sütü kaynaklı bir protein olan beta-laktoglubini belli enzimlerle muamele ettikten sonra ortaya çıkan 'biyoaktif peptit' dediğimiz parçaların koronavirüs üzerinde etkili olduğunu tespit ettik. Bilgisayar aracılı programlarla peptitlerin virüs üzerindeki bağlama noktalarının hepsiyle etkileşime girdiğini gözlemledik. Bu protein, reseptörleri kapatarak virüsün girişini önlemektedir. Koruyucu bir proteinin mevcudiyeti durumunda ilaç haline dönüştürülerek değerlendirilmesi gerekir. Proje, nazal sprey, maskelerin üzerine sıkılabilecek bir sprey ya da maskelerin arasına koyulabilecek bir materyal şeklinde kullanıma sunulabilir" açıklamasını yaptı.

Anahtar Kelimeler:
MarmaraÜniversitesiKeçiSütProtein
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.