BİST
1409.56
ALTIN
526.44
DOLAR
9.2620
STERLİN
12.7720
EURO
10.7921

Gülnar’da Aronia Meyvesi Yetiştirdi

Uzun yıllar Alanya’da turizm sektöründe yer alan şimdilerde ise Gülnar’da çiftçilik yapan Metin Erdem süper meyve olarak da bilinen ve soğuk iklimi seven aroniayı ilçede yetiştirmeyi başardı. İlk etapta Gülnar’daki evinin önünde 14 kök aronia yetiştiren ve meyvesini alan Erdem, alternatif ürün ve ekonomik değeri yüksek meyve için ilçede öncü olmak istediğini kaydetti.

Furkan Ertuğrul
Furkan Ertuğrul
08 Ağustos 2021 Pazar 17:12

Alanya’da uzun yıllar turizm sektöründe çalıştıktan sonra Gülnar’ın merkez Saray Mahallesi’nde çiftçilik yapmaya karar veren Metin Erdem’in geçen yıl vefat eden annesi Zekiye Erdem, hücreleri yenilemesi, kalp- damar ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğini televizyonda görerek oğlundan çayını istemiş. Annesine çayını temin ettiğinde meyvenin oldukça pahalı olduğunu gören Erdem, bunun soğuk iklimde yetiştiği bilgisini alarak alternatif ürün olarak Gülnar’da yetiştirilebileceğini düşünmüş. Aronianın fidelerini temin eden Erdem ilçedeki evinin önüne 14 kök ekmiş. Bu yıl aronialar ürün vermiş ama annesi meyvelerini görmesine ömrü yetmemiş. Erdem, “Aronia yetişti rahmetli anama söz vermiştim ‘sana taze taze yedireceğim’ demiştim. Kısmet olmadı” ifadesini kullanıyor.

Güç meyvesi olarak biliniyor

Aronya (Aronia Melanocarpa) güller sınıfına dahil olup, genel olarak güç meyvesi adı ile adlandırıldığını ifade eden Erdem, “Orijini Kuzey Amerika olup, uzun zamandan beri Kuzeydoğu Avrupa’da yayılmıştır. Amerikalı Kızılderililer uzun zamandır bu ilaçlı meyvenin varlığından yararlanmışlardır. Aronya meyvelerini kurutup, yemeklere ilave olarak da kullanmışlar. Meyvelerin yanı sıra yapraklarını da kurutup ve değişik çaylar oluşturmuşlarıdır” dedi.

Hücreleri yenilediğinin ve kalp damar ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğinin tıp dünyası tarafından kabul gördüğünü anlatan Erdem, taze meyve olarak yenildiği gibi kurutularak da yemeklere katılarak tüketilebiliyor. Meyve suyu sirkesi reçeli çayı yapılıyor” şeklinde konuştu.

Annesi televizyonda görüp çayını istemiş

Rahmetli annesinin meyvenin reklamını televizyonda gördüğünü anlatan Erdem, “Annem televizyonda reklamını görmüş. Çayını istedi. Araştırdım ve pahalı ürün olduğunu öğrendim. Bölgemiz için de ekonomik değeri yüksek alternatif bir ürün olacağını düşünerek denemeye karar verdim.  Gezende mahallesinde 40 yıl kadar önce rahmetle babam ve ağabeyim ilk erik bahçesini denemişlerdi ben de aronia meyvesi için öncülük yapmak istedim” ifadelerini kullandı.

“Soğuk iklimi seviyor”

Aronia soğuk iklim sevdiğini ve -30 dereceye kadar dayanabildiğini vurgulayan Erdem, “Gülnar’da denedim başarılı oldu. Bardat yaylasında 8 dönüm bahçe yapmayı planlıyorum. Özel bir bakımı ve bilinen bir hastalığı yok. Dayanıklı bir meyve olan aronia fidanı diktiğiniz yılın ertesinde meyve vermeye başlıyor. Suyu seviyor. Toprağın 20 cm altını nemli tutmak gerekiyor . Sadece bu önemli” şeklinde konuştu.

“Yetiştirmesi kolay ve verimli”

Aronianın yetiştirmesi kolay ve verimli olduğunu anlatan Erdem şunları söyledi: “Özel bir yetişme isteği yoktur. Aronia Melanocarpa Nero’nun fidan başına verimi ilk yıl ortalama 1 kg, ilerleyen yıllarda ise ortalama 10 Kg’dır. Meyveler, çoğunlukla elle hasat edilir, isteğe ve imkanlara göre mekanik olarak biçilebilir. Son yıllarda Amerika’da Aronia’nın ticari üretimi artmıştır. Ağustos’dan Ekim’e hasat edilebilir. Aronya, genellikle bir fundadır, ıslak veya kuru toprakta, güneş veya kısmi gölgede büyüyebilir, hatta yoksul topraklarda yetişebilirler. Sulama kabiliyetine göre verim artış potansiyeli göstermektedir. Kendine verimlidir, tozlayıcıya ihtiyaç yoktur.  Tıbbı aromatik Aronia’nın Melanocarpa nero cinsi, Rus Yaban Mersini olarak da bilinmektedir. Aronya meyvesi antioksidan olduğu için; kanserin bir numaralı düşmanıdır.  Müthiş bir antioksidan kaynağıdır. Erken yaşlanmamıza neden olan oksidatif ve enflamatorik streslerden korunmamıza yardımcı olur.”

Muhabir: Hediye Eroğlu

Anahtar Kelimeler:
GülnarAroniaMeyvesiMetinErdem
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.