BİST
1429.85
ALTIN
531.16
DOLAR
9.3147
STERLİN
12.8690
EURO
10.8509

Tarıma projeli destek

Amasya’da uygulamaya konulan çeşitli projelerle, il ile özdeşleşen ‘Misket Elması’ başta olmak üzere çeşitli meyve bahçesi tesisleri artırılmaya devam ediyor.

Furkan Ertuğrul
Furkan Ertuğrul
03 Ağustos 2021 Salı 10:26

Amasya’da tarımsal üretimin il ekonomisi açısından ilk sırada yer alması dikkate alınarak, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan projeler doğrultusunda başta coğrafi işaret tescili bulunan ‘Misket Elması’ başta olmak üzere, çeşitli meyvelere yönelik yeni bahçeler tesis edilmeye devam ediliyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Hayrullah Göktekin, son dönemde ‘Covid19 Pandemisi’ sebebiyle insanların temel gıdaya verdiği önemin, ihtiyaçlarının belirgin düzeyde artış gösterdiğine dikkat çekti. Göktekin, tarımsal ürünlere talebin artması sebebiyle de var olan üretim kapasitelerinin artırılması, tarımsal ürünlerin verim ve kalitelerinin yükseltilmesi, tarımsal alanda kullanılan arazi varlığının genişletilmesi gibi konuların da büyük önem taşımaya başladığının altını çizdi. Göktekin, ‘’Öncelikle ilimizde hâlihazırda yetiştirilmekte olan veya yetiştirilmesi uygun görülen tarımsal ürünleri destekleyerek tarımsal üretimi artırmayı planlamaktayız. Bu kapsamda Valiliğimiz, İl Özel İdaremiz ve çeşitli kurum ve kuruluşlar ile ortak hareket ederek hibe esaslı projeler üretmekteyiz’’ dedi.

Misket Elması

Göktekin, bu yıl için hayata geçirdikleri ‘Hibeli Kapama Amasya Misket Elması Bahçesi’ projesiyle daha önce ‘Tarım Şehri Amasya Projesi’ kapsamında coğrafi işaret tescili alınan Amasya Misket Elmasının üretimini artırmayı amaçladıklarını bildirdi. Göktekin, ‘’İlimizin çok önemli bir değeri olan Amasya Misket Elması arkeolojik buluntularla da kanıtlandığı üzere antik çağlardan bu yana İlimizde üretilmiş ve hep önem arz etmiştir. Ancak Amasya'mızın toprağında, ikliminde yetiştiğinde eşsiz tadına, kokusuna ve rengine sahip olan Amasya Misket Elmasının üretimini bu projemizle birlikte ilk etapta 100 dekar artırmayı planlamaktayız’’ diye konuştu.

Tarımsal üretimde büyük öneme sahip Kirazın, gerek erken gerekse geçici çeşitleriyle Amasya’da yaygın olarak üretildiğini bildiren Göktekin, Amasya'da yetişen kirazın hem iç hem dış pazarda yoğun talep gördüğünü anlattı. Göktekin, ‘’İhracatıyla İlimiz ve Ülkemiz ekonomisine katma değer kazandırmakta olan kirazı da proje kapsamında destekleyerek 500 dekar alanda daha bahçe tesis edilmesi sağlanacaktır’’ dedi.

Amasya’da çilek üretiminin de yaygınlaştırmayı hedeflediklerini bildiren Göktekin, geçen yıl hibeli olarak destekledikleri çilek tarımını geliştirmek, dar alanlardan yüksek gelir sağlayarak dar gelirli vatandaşların refah seviyesini yükseltmek adına önümüzdeki dönemde de üretimin 50 dekar daha hibe projesiyle birlikte artacağını da söyledi.

Trabzon Hurması

Hayrullah Göktekin, önceki yıl hibeli şekilde destekledikleri Trabzon Hurması yetiştiriciliğinin avantajları olan bir tür olduğuna dikkat çekti. Göktekin, şöyle konuştu:

‘’Tespiti yapılan bir zararlısı ya da hastalığı söz konusu olmadığından mücadele metotlarının neredeyse hiçbirine ihtiyaç göstermediğinden ekonomiktir. Hem yaş ve hem de kurutularak tüketilebildiğinden pazarlama sıkıntısı çekilmemektedir. Verim çağına ulaşmış ağaçların 200-300 kilogram arası meyve verebildiği için kazanımı daha yüksektir. Sofrada ve sanayide kullanımı olan Cennet Meyvesi olarak da bilinen Trabzon Hurması, bu anlamda önem kazanmaktadır. Verilecek hibe destekli fidanlarla 300 dekarlık alanda daha bahçe tesis edilerek bu güzide meyvemiz Amasya'mızda daha da yaygınlaşacaktır.’’

Amasya’nın tarımsal koşullarının ceviz yetiştiriciliği açısından da son derece uygun olduğuna aktaran Göktekin, özellikle ‘Chandler’ cinsi cevizin en verimli ve en çok tercih edilen çeşitlerden biri oldunu anlattı. Göktekin, yaygınlaşması, üretime artı katkı sağlanması açısından bin dekarlık alanda daha bahçe tesis edilmesi için hibe destek kapsamına alındığını hatırlattı, kuşburnu projesi ile ilgili de şu bilgileri verdi:

‘’Amasya'da yetiştirilen tazesiyle, kurusuyla, çayıyla, marmelatıyla, pekmeziyle her mevsim yaygın olarak tüketilen kuşburnu sağlık açısından çok önemli faydaları da beraberinde getirir. Besin değeri oldukça yüksek olan kuşburnu vitamin ve mineraller açısından çok zengindir. Bununla birlikte vücudun birçok hastalığa karşı korunmasında etkili olan bitkisel bileşenler içerir. Her anlamda yararlı bir bitki olan kuşburnu, beslenme planlarında mutlaka yer alması gereken doğal besinler arasındadır. Amasya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak kuşburnunun 150 dekar alanda daha üretimini artırarak iç ve dış pazarda taleplerin karşılanması için hibe destekli proje kapsamına almış bulunmaktayız.’’

Muhabir: Seyfi Çelikkaya

Anahtar Kelimeler:
AmasyaMisket ElmasıMeyveTarımOrman
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.