BİST
1429.85
ALTIN
529.73
DOLAR
9.3056
STERLİN
12.8610
EURO
10.8424

Yozgat'ta Patozlar Çalıştırıldı

Gelişen teknoloji karşısında yenik düşüp, harman yerinin bir kenarına bırakılan patozlar, kuraklık nedeniyle tarım alanlarındaki ürünlerin tırpan ile yapılmasının ardından uzun bir aradan sonra yeniden çalıştırıldı.

Furkan Ertuğrul
Furkan Ertuğrul
21 Temmuz 2021 Çarşamba 10:16
Yozgat'ta Patozlar Çalıştırıldı

Tarım alanlarında hasadın biçerdöverlerle yapılması nedeniyle, pabucu dama atılmaya başlayan patoz, kuraklığa bağlı olarak bitki boylarının gelişmemesi nedeniyle yeniden harman yerlerindeki yerini aldı.

Anadolu kırsalında bir zamanlar çiftçinin yoğun olarak kullandığı patoz makineleri, yerini modern biçerdöverlere bıraktı. Bugüne kadar, dane kaybının yaşanması nedeniyle biçerdöverin kullanılmayıp, el yordamı ile hasat edilen mercimek ve kısmen nohut bitkisinin kabuğundan ayrımında kullanılan patoz makinesi, bu yıl köylünün vazgeçilmezleri arasına yeniden girdi.

Bazı köylerde ‘savrum makinesi’ olarak da bilinen, tarım sektörünün efsanelerinden patoz, çiftçinin buğday, arpa, mercimek ve nohut hasadı sonrasında bugüne kadar harman zamanı sadece biçerdöverlerin giremediği köylerde yoğun olarak kullanılıyordu.

Yozgat’ın Çalatlı Köyünde çiftçilik yapan Paşa Ayverdi, klasik patoz makinelerinin yerini artık modern biçerdöverlerin aldığını belirterek, kullanımı yaygınlaşan biçerdöverlerin, aynı anda hem saman yapıp hem de daneleri depolaması nedeniyle patoza fazla ihtiyaç duyulmadığını bildirdi. Patoz makinesinde hasat yapmanın oldukça zahmetli ve tehlikeli olduğunu bildiren Ayverdi, traktörün kasnağına takılan kayışla çalışan patoz makinelerinin genel olarak mercimeğin kabuğundan ayrılmasında kullanıldığını, o nedenle mercimek ekimi yapılmayan köylerde harman yerinin bir köşesinde bugüne kadar atıl durduğunu bildirdi.

Son Güncelleme: 21.07.2021 11:09
Anahtar Kelimeler:
YozgatPatozSavrum Makinesi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.