Bağrıbütün Hasadına Başlandı

Yozgat’ın Aydıncık ilçesine özgü, halk arasında yer muzu olarak da bilinen Bağrıbütün Kavunu pazarda satışa sunuldu.

Furkan Ertuğrul
Furkan Ertuğrul
09 Ağustos 2021 Pazartesi 10:27
Bağrıbütün Hasadına Başlandı

Yozgat’ın Aydıncı ilçesine özgü, Coğrafi işaret tescilli, halk arasında ‘Yer Muzu’ olarak da bilinen ''Bağrıbutün kavunu'' hasadına başlanıldı.

Aydıncık Belediye Başkanı Ahmet Koçak, ‘Beklenen Kavun’ unvanına da hak kazanır duruma gelen Bağrıbütün kavununun tadına bakmak isteyenlerin bir aylık süre içerisinde ilçeye gelmeleri gerektiği söyledi. Koçak, Aydıncık ilçesinde yetiştirilen Bağrıbütün kavununun tanıtılması, markalaşması amacıyla morfolojik ve karakterizasyon çalışmaları, Yozgat Bozok Üniversitesi tarafından yürütüldüğünü hatırlattı.

Koçak, ‘’Yozgat il merkezinin kuzeyinde yer alan, İç Anadolu-Karadeniz geçiş bölgesi iklimine sahip Aydıncık ilçemizde yetiştirilen, ‘yer muzu’ diye de adlandırılan Bağrıbütün kavununun tanıtılması, markalaşması ve patenti için gerekli çalışmaların tamamlanıp, coğrafi işaret tescili yapıldı. 2017 yılında başlattığımız tescil çalışmaları önceki yıl meyvesini verdi. Türk Patent Enstitüsü’nün tescil ile ilgili kararı, 71 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı bülteninde yayımlandı’’ dedi.

Başkan Koçak, Yozgat’ın Aydıncık İlçesinde yetiştirilen ve kendine özgü kokusu, tadı olan, içerisindeki çekirdeği birbirine yapışık ve bütün olarak çıktığı için Bağrıbütün olarak adlandırılan kavunun hasadına başlandığını, hasadın bir ay içerisinde tamamlanacağını da hatırlattı.

Muhabir: Seyfi Çelikkaya

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.