Sabahattin Eyüboğlu'nun Yaşamı Sahneye Taşınıyor

Ahmet Yıldız’ın yazdığı “Bir Mavi Yolcu”nun yönetmenliğini Ahmet Yıldız ve Mehmet Nurkut İlhan üstleniyor. Oyun yeni sezonda izleyici ile buluşacak.

Furkan Ertuğrul
Furkan Ertuğrul
04 Temmuz 2021 Pazar 10:52

Türkiye’nin entelektüel hayatına iz bırakan yazar, çevirmen ve akademisyen Sabahattin Eyüboğlu’nun hayatı, Tiyatro Ayme tarafından sahneye uyarlandı.

Bir Mavi Yolcu” adını taşıyan müzikli oyunda Eyüboğlu’na Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) Başkanı ve tiyatro sanatçısı Mehmet Nurkut İlhan hayat veriyor. Sanatçının yaşamından kesitlerin sunulduğu oyun, Ankara’da yeni sezonda Fade Sahne, Farabi Sahne, Bombus ve Düş Kapanı sahnelerinde izleyici ile buluşacak.

Ahmet Yıldız’ın yazdığı tek kişilik oyun “Bir Mavi Yolcu”nun yönetmenliğini Ahmet Yıldız ve Mehmet Nurkut İlhan, kostüm ve aksesuarını Esen Nilsu İlhan ve ışık tasarımını Çetin Atay üstleniyor. Dekoru da Tiyatro Ayme’ye ait olan oyunun müziklerine ise Dursun Özdil hayat veriyor.

“Bir Mavi Yolcu” hakkında bilgi veren Mehmet Nurkut İlhan, oyunun aynı zamanda Cumhuriyet’in ilk dönem kültür ve sanat dünyasına da ışık tutuğunu kaydederek, Eyüboğlu’nun, Hilmi Ziya Ülken ile  “Anadoluculuk” ideolojisini kurup, yaydıklarını söyledi. Eyüboğlu’nun, Azra Erhat ve Halikarnas Balıkçısı ile Bodrum’u Türkiye’ye tanıtan kişiler arasında yer aldığına dikkat çeken İlhan, sanatçının Türkçeye hâkimiyetinin, çevirilerindeki sanat ve tarihe verdiği önemin ve özel hayatında yaşadığı dramatik olayların kendisini çok etkilediğini söyledi.

“Ankara’da güvencesiz çalışan 2000 oyuncu var”

Pandemi döneminde tiyatro sanatçıları konusunda yetkililerin yeterli yardımda bulunmamasını eleştiren İlhan, amatör oyunculara devlet tarafından verilen para yardımının gerekçe gösterilmeden kesildiğini belirterek, tüm olumsuzluklara rağmen sanat yapmaya devam edeceklerini söyledi.

İlhan, şöyle konuştu:

“Ben TOMEB Başkanı olarak amatör, profesyonel, geleneksel, kukla, pandomim, sokak ve farklı deneysel alanlarda tiyatro yapan arkadaşlarımızın sorunlarını yüz yüze görüşmek için bakanlıkla resmi bir yazışma yaptım, ancak yanıt verme zahmetinde bulunmadılar. Devlet yardımından hiçbir gerekçe göstermeden, amatör tiyatrolar adına yapılan yardımı kaldırdılar. Oysa Ankara’da bugün sigorta yapma imkanı olmadığı için yevmiye ile istihdam sağlanan genç sayısı 2000 kişiyi buluyor. Devlet bile bu istihdamı sağlamazken, amatör tiyatrolar bu istihdamı sağlamıştır.

Amatör tiyatrolar 15 aydır sahne yasağı ile karşı karşıya, öksüz gibi bırakılmışlardır. Bu ülkede farklı türde tiyatro yapanlar, devlet tarafından desteklenmelidir…. Biz halkı umursayarak, küsmeden, inatla sanat yapmaya devam edeceğiz.”

Son Güncelleme: 04.07.2021 10:55
Anahtar Kelimeler:
Sabahattin EyüboğluBir Mavi YolcuAhmet YıldızMehmet Nurkut
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.