İtalya’da 3 Bin Yıllık 'Sonsuzluk Havuzu' Bulundu

Kuzey İtalya’da ortaya çıkartılan ahşap havuzun 3 bin yıllık olduğu belirlendi. Arkeologlar havuzun su ritüelleri için kullanılmasının yanı sıra ‘başka diyara açılan kapı’ izlenimi vermek için gökyüzünü yansıtacak şekilde kurulduğu görüşünde.

Sercan Selçuk
Sercan Selçuk
02 Temmuz 2021 Cuma 11:12

Daily Mail’ın haberine göre tortu testleri sonucunda 3 bin yıllık olduğu açığa çıkan üç bin yıllık meşe havuzun Bronz Çağı’nda su ritüelleri için kullanıldığı düşünülüyor. Üst üste iki hazneden oluşan meşe odunu ‘sonsuzluk havuzu’, ibadet edenlere farklı bir diyara açılan kapı görünümü vermek için göğü yansıtıyordu.

Alp ve Apenin Dağları arasındaki Po Ovasında bulunan havuza İtalyanca adak havuzu anlamına gelen ‘Noceto Vasca Votiva’ deniyor.

Cornell Üniversitesi öncülüğünde arkeoloji ekibi ayrıca haznenin dibinde seramik tas ve figürlerin yanı sıra taş, ahşap ve organik eşyalar buldular. Bu buluntuların ritüellerde adak olarak kullanıldığına inanılıyor.

Augustus'un mezarı- İtalya

En son çalışmaları yöneten Cornell Üniversitesi profesörü Prof. Dr. Stuart Manning, ikihavuzun yapımları arasında on yıl fark olduğunu ve toplumsal değişim sırasında yapıldıklarını düşünüyor.

Prof. Dr. Manning “Yüzlerce yıl tek bir yaşam tarzı hüküm sürerken sayıca daha az ve büyük yerleşimlere geçiş, daha çok ticaret, tekstil gibi  belirli alanlarda uzmanlaşma ve defin alışkanlıklarında değişiklikler gözlenmeye başlanıyor. Toplumsal örgütlenmede büyük çaplı değişimlerde gereksiz anıtlarla karşılaşılabiliyor. Mısır’da ilk devletler kurulurken piramitlerle karşılaşıyoruz. Stonehenge, Güney İngiltere’de büyük değişiklikleri işaret ediyor. Noceto, Stonehenge boyutunda olmasada birçok benzerlikler gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar haznenin kenarlarında su çıkışı için kanal olmamasından yola çıkara havuzun rezervuar olma olasılığını ihtimal dahilinden çıkardı.

Anahtar Kelimeler:
Kuzey ItalyaKahraman HaberArkeologSu RitüeliSonsuzluk Havuzu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.