Mevsimlik İşçilerin ''Ekmek Kavgası''

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki illerden tarım ve ormanlık alanlarda çalışmak üzere aile fertleriyle birlikte yılın belirli aylarında göç eden mevsimlik işçilerin kimisi tarım alanlarında, kimisi ormanlık alanlarda yakıcı güneş altında çalışarak ''ekmek parası'' mücadelesini sürdürüyor.

Furkan Ertuğrul
Furkan Ertuğrul
02 Ağustos 2021 Pazartesi 10:28
Mevsimlik İşçilerin ''Ekmek Kavgası''

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerden İlkbaharla birlikte yorganını sırtlayıp, bindikleri kamyonların kasasında aile fertleriyle tarım ve ormanlık alanlarda çalışmak üzere yola çıkan mevsimlik tarım işçileri, yakıcı güneşin karşısında altın terleri buluşturarak ekmeklerini kazanmaya devam ediyor.

Nisan ayının başlarında Yozgat’a göç eden aileler, tarım alanlarına yakın bölgelerde, İl Özel İdaresince kurulan ‘tarım çadırlarına’ yerleşirken, kimileri de ormanlık alanların kenarlarına kendi kurdukları çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Verilere göre önceki yıllarda 10 bin civarında tarım işçisi ildeki tarım alanlarında çalışmak üzere Yozgat’a gelirken bu yıl Covid-19 salgını, kuraklık gibi nedenlerle bu sayı 4 bin 500 civarında. Çadırlara yerleştirilip, sağlık kontrolleri yapılan işçisi aileler, tarım alanlarında çapadan, ürünlerin hasadına kadar birçok alanda çalışıyor. Eli iş tutunlar tarım alanlarında çalışırken, daha küçük olanlar çalışanların suyunu taşıyarak, katkı sağlıyor. Yaşlılar da konaklama yerlerinde kalarak,  çadırların bekçiliğini yapıyor.

Odun kömürü

Yozgat’ın Çayıralan ilçesinden başlayıp, Akdağmadeni, Sorgun, Saraykent, Kadışehri, Çekerek, Aydıncık ilçelerini kapsayan bölgedeki ormanlık alanlarda ise özellikle Mardin ve Diyarbakır’dan gelen aileler,  kurdukları çadırların hemen yakınında ocaklar oluşturup, kavurucu sıcağa aldırış etmeden, ekmeklerini kazanabilmek için ter döküyor. Meşe odunlarından mangal kömürü üretiminde gece gündüz çalışan aileler, güneşin kavurucu sıcağı altında bir taraftan da ormanlarda gençleştirme çalışması yapıyor, çıkan meşe ağaçları yaktıkları ocaklarda mangal kömürüne dönüştürülüyor.

Yozgat genelinde 30 civarında meşe kömürü üretim ocağının bulunduğu belirtilerek, yılda yaklaşık 10 bin ton üretim yapılıyor. Ocaklarda bin civarında yetişkinin çalıştığı, aile bireyleriyle odun kömürü işince çalışanların sayısının  4-5 bini bulduğu belirtiliyor.

Üretilen meşe kömürü, yurdun her bölgesine gönderiliyor. En fazla talep ise Antalya, İzmir, İstanbul gibi büyükşehirlerden. Nisan ayının ilk haftasından başlanılan çalışmalar Kasım ayının sonuna kadar devam ediyor. 12 ton odundan ancak 4 ton civarında bir kömür elde edilebiliyor.

Bir taraftan kavurucu sıcaklar, diğer taraftan yanan ocakların sıcaklığına rağmen gece gündüz demeden alın teri dökerek, ekmek kavgası veren aile fertlerinin mesaileri günün ilk ışıklarıyla başlıyor. Gün boyu ateş karşısında duman ve ise aldırış etmeden yetişkinleri, küçük çocuklar kenardan izleyip, gelecek hayallerini belki de bir gün ocak üzerine çıkmak şeklinde kuruyor.

Jandarmadan takip

Yozgat İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde tarım ve ormanlık alanlarda çalışmak üzere gelen mevsimlik işçi ve ailelerin konakladığı bölgelerde, Jandarma ekiplerince devriye ziyaretler yapılıyor.

Yozgat Valiliğinden yapılan açıklamada, ziyaret esnasında işçiler ve aileleri ile sohbet eden görevliler, güvenlik ve diğer ihtiyaçları konusunda bilgiler almaya devam ediyor. Yapılan ziyaretlerde Covid-19 salgın hastalığına karşı alınması gereken tedbirler kapsamında temizlik-maske-mesafe kuralları konusunda bilgilendirme yapılırken, çocuklara da oyuncaklar hediye ediliyor.

Haber: Seyfi Çelikkaya

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.