Cumhurbaşkanı Erdoğan: Meclis'te 'Su Kanunu' Hazırlıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hedeflerimize daha hızlı ulaşabilmek ve su yönetimindeki çatışmaları önlemek amacıyla Meclis'te bir 'Su Kanunu' hazırlıyoruz." dedi.

Sercan Selçuk
Sercan Selçuk
05 Temmuz 2021 Pazartesi 15:55

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 81 il için içme suyu eylem planı hazırladıklarını söyledi. "İllerimizin 2040, 2050 ve hatta 2071 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacını planlamış durumdayız" diyen Erdoğan, "Hedeflere daha hızlı ulaşmak ve su yönetimindeki çatışmalarını önlemek amacıyla mecliste bir 'Su Kanunu' hazırlıyoruz" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Suyun Gücü Milletle Buluşuyor Toplu Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. 

"Toplam yatırım tutarı 1 milyar 470 milyon lira olan tüm tesislerin hayırlı olmasını diliyorum. Bu yatırımların ülkemize ve milletimize kazandırılmasında emeği geçen herkesi canı gönülden tebrik ediyorum" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

  • "Kıymetli kardeşlerim, su, denizler, göller, dağlar, yaylalar, üzerinde yaşadığımız toprak, Rabbimizin yarattığı her şey bizlere verilmiş emanettir. İnsan elbette bu nimetleri kullanacak, hayatını idame ettirirken faydalanacaktır. Peygamberimiz akarsuyun kenarında bile abdest alınsa, suyun ihtiyatlı kullanılmasını emretmiştir. Ecdadımız da bir taraftan suyu sebiller, kanallar, kemerler, çeşmelerle tüm canlılar için erişilebilir kılarken, israfına mani olacak pek çok adım atmıştır. 

'Ülkemizin su kaynaklarını en etkin ve verimli şekilde kullanmanın gayretindeyiz'

  • Biz de bugün ülkemizin su kaynaklarını en etkin ve verimli şekilde kullanmanın gayretindeyiz. Bundan sonraki süreçte daha çok açık kanalet değil, kapalı sistemle suyu kullanmanın gayreti içerisinde olacağız ve yatırımlarımızı da buna yönelik yapacağız. Sosyal ve ekonomik gelişmeye bağlı olarak kişi başına içme ve kullanma suyu ihtiyacı günden güne artıyor. Dahası su kaynaklarına ziraat, endüstri ve evsel atıkların karışmasıyla birlikte sularımız her geçen gün kirleniyor.
  • Dünya genelinde 2025 yılına kadar su kıtlığı yüzünden 700 milyon insanın göç etmek zorunda kalacağı ifade ediliyor. Su kaynaklarının azalması, bizim gibi su stresi çeken bir ülke için çok ciddi riskler içermektedir. Türkiye'nin gereken adımları şimdiden atması şarttır. Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibariyle hiçbir farkı görmüyoruz.

'İllerimizin 2040, 2050 ve hatta 2071 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacını planlamış durumdayız'

  • Hükümet olarak son 19 yılda pek çok önemli projeyi hayata geçirdik. Şehirlerimiz içme suyu sıkıntısı yaşamasın diye 81 il için içme suyu eylem planı hazırladık. Bu eylem planıyla illerimizin 2040, 2050 ve hatta 2071 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacını planlamış durumdayız. Ülkemizde içme suyu temini konusundaki en büyük sorulardan biri kayıp kaçak oranlarının yüksekliğidir. Belediyelerimizin su kayıp kaçak oranının şu anki yüzde 38'ler seviyesinden yüzde 25'e düşürülmesi için çalışmaları devam ediyor. Öncelikle mevcut şebekedeki su kayıplarının azalması gerek.

  • Su yatırımlarına ağırlık veriyoruz. Toplam 277 milyar liralık yatırımla 600 adet barajı, 423 adet göleti. 590 adet hidroelektrik santralini, 1457 adet sulama tesisini, 262 adet içme suyu tesisini hizmete alarak bu alanda adeta destan yazdık. Son 3 yılda su alanında 41 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık.

'26 adet yeraltı barajı inşa ettik'

  • Toplam bin tesisi yine bu dönemde tamamladık. Son 19 yılda 262 adet tesis ile 45 milyon kişiye ilave içme suyu sağladık. Su depolama kapasitemizi 177.2 milyar metreküpe yükselttik. Denizin içinden askıda borularla Kıbrıs'a içme suyu götürdük. HES projelerinde kamu özel sektör işbirliği sayesinde devletin sırtından 60 milyar dolar tutarında bir yatırım yükünü kaldırdık. 44 milyar kilovatsaat elektrik üretim kapasitesini 108 milyar kilovat saate çıkardık. 26 adet yeraltı barajı inşa ettik. 2023 yılına kadar tamamlanan yer altı barajı sayısını 150'ye yükselteceğiz. Sanayi sektöründe suyun verimli kullanımı için gerekli tedbirleri alıyoruz. Hedeflere daha hızlı ulaşmak ve su yönetimindeki çatışmalarını önlemek amacıyla mecliste bir su kanunu hazırlıyoruz."

Anahtar Kelimeler:
ErdoğanKahraman HaberSuSu KanunuSu YasasıMeclisGündemHaberSon Dakika
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.