Bugün Günlerden Ali İsmail Korkmaz

Gezi Parkı olaylarında polisler ve eli sopalı esnaf tarafından dövüldükten sonra yaşamını yitiren Korkmaz 8. ölüm yıldönümü. Ali İsmail Korkmaz'ın acılı annesi Emel Korkmaz'ın, "Seni çok özledim annem. Gün geçtikçe daha çok özlüyorum" sözleri hafızalardan bu sene de çıkmadı.

Sercan Selçuk
Sercan Selçuk
10 Temmuz 2021 Cumartesi 00:58

Gezi direnişi sırasında Eskişehir’de 2 Temmuz 2013’te polisler ve eli sopalı esnaf tarafından dövüldükten sonra beyin kanaması geçiren ve 38 günlük yaşam mücadelesinin ardından 10 Temmuz’da yaşamını yitiren 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz, bugün 8. ölüm yıldönümü. 

Ali İsmail’e atılan tekme ve dava sürecinde yaşananlar vicdanları yaraladı. Ali İsmail’in “düşlerindeki özgür dünya” ise ailesinin kurduğu vakıfta hayat buluyor. Üniversite öğrencisi olan 19 yaşındaki Korkmaz, Eskişehir’de Gezi Parkı protestoları sırasında 2 Haziran gecesi polisler ve eli sopalı esnaf tarafından dövüldü. Arkadaşları tarafından Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne götürülen Korkmaz’a bakan doktor Hasan Gülcü, beyin cerrahisi servisine yerine, ortopedi servise yönlendirdiği için Ali İsmail’in beyin kanaması geçirdiği tespit edilmedi. Gülcü, Ali İsmail’i kas gevşetici yazarak evine gönderdi. 38 gün yaşam mücadelesi veren Ali İsmail 10 Temmuz’da yaşamını yitirdi. Doktor Gülcü için uzun süre soruşturma izni bile verilmedi.

Korkmaz’ı dövdükleri belirlenen İsmail Koyuncu ve akrabaları Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever, Ebubekir Harlar ile polis Mevlüt Saldoğan tutuklandı. Olay yerinde bulunan polis memurları Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin ve Yalçın Akbulut ise tutuksuz yargılandı. Sanıklar hakkında “kasten öldürme” suçundan ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı. Olay yeri görüntülerinin silindiği ortaya çıktı. Ali İsmail’in başına tekme atarak beyin kanaması geçirmesine neden olduğu gerekçesiyle yargılanan polis Mevlüt Saldoğan’ın, birkaç saat sonra hastaneye giderek, “sağ ayak bileğinde çatlak“ iddiasıyla rapor aldığı ortaya çıktı. Saldoğan’ı muayene eden doktorun, Ali İsmail Korkmaz’ın beyin kanamasını fark etmeyerek kas gevşetici yazan Dr. Hasan Gülcü olduğu anlaşıldı. Savcılığın aylar sonra yaptığı incelemede, kırık ya da çatlak tespit edilmediği gibi, Saldoğan’ın travma anında çekilmiş X ray görüntülerine de hastane kayıtlarından ulaşılamadığı anlaşıldı. Yerde tekmelenen İsmail’in “vurmayın öldüm” dediği soruşturma sürecinde ortaya çıktı.

Cezalar tatmin etmedi

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamanın ardından polis memurları Mevlüt Saldoğan’a 10 yıl 10 ay, Yalçın Akbulut’a 10 yıl, fırıncı İsmail ve Ramazan Koyuncu ile Muhammet Vatansever’e 6’şar yıl 8’er ay, Ebubekir Harlar’a 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi, polis memurları, Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin ise beraat etti. Yargıtay, Ebubekir Harlar’a verilen hapis cezasını az bulurken beraat eden polis memuru Hüseyin Engin’in ise cezalandırılmasını istedi. Diğer sanıklar yönünden ise karar onandı. Yeniden yapılan yargılamada Engin’e 7 ay 15 gün, Harlar’a ise 6 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Ali İsmail’in hayallerini, “düşlerindeki özgür dünyayı” yaşatmak için ailesi tarafından Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV) kuruldu. 114 öğrenciye burs sağlayan vakıfta gençler için eğitim, kültür, sanat etkinlikleri düzenlendi, Gambiya’da su kuyusu açıldı, çocuk şenliği yapıldı, doğanın korunması için projelere yürütüldü.

Anahtar Kelimeler:
Ali Ismail KorkmazKahraman HaberGezi Parkı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.