Gökyüzünde Rekabet: Yolcu Uçaklarına Talep Azabilir

Dünyanın en büyük uçak kiralama şirketlerinden biri olan Avolon, uçan taksi startuplarının hızla yayılmaları nedeniyle yolcu uçaklarına olan talebin azalabileceğini belirtti.

Sercan Selçuk
Sercan Selçuk
12 Haziran 2021 Cumartesi 16:08
729 Okunma

Ticari hava taşımacılığı sektörü hali hazırda dünyanın çeşitli yerlerinde yüksek hızlı tren sektörüyle rekabet içindeydi. Fakat İrlandalı Avolon, uçan dolmuşlara 2 milyar dolara kadar yatırım yaparak, rekabetin gökyüzüne taşınacağını açıkladı.

Reuters'te yer alan habere göre Avolon, İngiliz Vertical Aerospace şirketi tarafından geliştirilen yaklaşık bin adet elektrikli dikey kalkış ve iniş yapan hava aracını (eVOTL) piyasa çıkar çıkmaz satın alacak müşteriler arasında yer alıyor. Vertical Aerospace özel amaçlı bir şirket ile birleşerek halka arz olmayı planlıyor.

Alman hava dolmuşu startup'ı Lilium da martta yaptığı açıklamada benzer bir süreçle hisselerini ABD borsasında satışa sunacağını açıklamıştı.

Avolon CEO'su Domhnal Slattery, yaptığı açıklamada Vertical şirketinin VA-X4 tipi hava aracının 120 millik bir uçuş menziline sahip olduğunu ancak bu menzilin daha fazla arttırılabileceğini belirtti.

Dikey kalkış ve iniş yapabilen taşıtların helikopter seyahatlerini de azaltabileceğini belirten Slattery, "Şunu düşünmeniz gerekiyor: Helikopterlerden 100 kat daha sessiz ve sıfır karbon salımı yaparak eski tip helikopterleri aradan çıkaracak bu makinelere sahip olacaksınız" dedi.

Slattery, Avolon'un toplam 1.25 milyar dolarlık 310 adet eVTOL taşıtı sipariş ettiğini ve 750 milyon dolarlık 190 adet satın alma opsiyonu oluşturduğunu açıkladı.

Dört yolculu ve bir pilotlu hava taşıtlarının daha büyük ticari uçaklardan sektörün hakimiyetini ele geçirme ihtimali ile ilgili soruya Slattery, "Nihayetinde, evet elbette. Bu, kaçınılmaz bir gelecektir" diye cevap verdi.

ABD F-35 Jetlerini Satın Almaktan Vazgeçti
ABD F-35 Jetlerini Satın Almaktan Vazgeçti
Karamollaoğlu: İhtiyacımız Olan Kutuplaşma Değil Kucaklaşmadır
Azerbaycan Ordusu 15 Bin Askerle Tatbikata Başladı
Gazze'de Vurulan 13 Katlı Bina Çöktü
Tunç Soyer'den Uçak Gemisi Açıklaması
Anahtar Kelimeler:
GökyüzüKahraman HaberYolcu UçaklarıUçak Kiralama
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.