BİST
1429.85
ALTIN
531.19
DOLAR
9.3080
STERLİN
12.8647
EURO
10.8458

Lavrov: ''Taliban olumlu sinyaller veriyor''

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Afganistan'da tüm siyasi ve etnik güçlerin katılımıyla kapsayıcı bir ulusal diyalog kurulmasını desteklediklerini söyledi.

Furkan Ertuğrul
Furkan Ertuğrul
18 Ağustos 2021 Çarşamba 09:53

Rus gazetecilerin Afganistan'daki durumla ilgili sorularını yanıtlayan Lavrov, Taliban'ın ülkedeki siyasi güçlerin liderleriyle yaptığı görüşmelerden beklentilerini anlattı. Lavrov, "Anladığım kadarıyla bu günlerde, hatta bu saatlerde Taliban temsilcileriyle görüşme yapılıyor. Bu görüşmenin, çok büyük acıların yaşandığı bu ülkedeki durumun tamamen normalleşmesine yönelik önemli bir adım olarak, Afganların kapsayıcı geçiş yapıları kurulması konusunda mutabakat sağlamasıyla sonuçlanacağını umuyorum. Tüm siyasi ve etnik güçlerin katılımıyla herkesi kapsayan ulusal diyaloğun başlatılmasını destekliyoruz" dedi.

Kabil sokaklarında ''pozitif süreçler yaşandığını'' dile getiren Lavrov, "Durum oldukça sakin ve Taliban mensupları kamusal düzeni etkili bir şekilde sağlıyor. Taliban, diğerlerinin görüşüne saygı göstereceklerini ilan ediyor ve uygulamada da buna hazır olduklarını kanıtlıyor. Bunun olumlu bir sinyal olduğunu düşünüyorum. Özellikle de, sadece Taliban üyelerinin değil, diğer Afgan temsilcilerin de yer alacağı hükümeti istişare etmeye hazır olduklarını belirttiler" diye konuştu.

Bu diyaloğun oluşturulması sürecinde, ABD ve NATO'lu müttefiklerinin 20 yıl boyunca dayatmaya çalıştığı kriterlerin esas alınmaması gerektiğini dile getiren Lavrov, bunun yerine ''tüm Afgan halkının geleneklerine, tarihine, adetlerine saygı gösterilmesi gerektiğini, Washington'un en büyük hatasının bu ülkenin kültürünü ve özelliklerini dikkate almadan demokrasiyi dayatması olduğunu'' söyledi.

Lavrov, Moskova'nın, Rusya'da ''terör örgütü'' olarak görülen ve faaliyetleri yasaklanan Taliban'ı Afganistan'ın meşru hükümeti olarak tanıma konusunda acele etmediğini de kaydetti.  (TürkRus)

Anahtar Kelimeler:
LavrovTalibanSergeyOlumluSinyalAfganistan
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.